CEO PSA Peugeot Citroën ontslagen

Christian Streiff, topman van het Franse PSA Peugeot Citroën, is per direct ontslagen. Hij wordt opgevolgd door Philippe Varin, die nu nog het staalbedrijf Corus leidt.

De Raad van Commissarissen van PSA heeft CEO Christian Streiff met onmiddellijke ingang naar huis gestuurd. “Gezien de enorme moeilijkheden waarin de auto-industrie zich momenteel bevindt, vinden we unaniem dat een verandering op de hoogste positie noodzakelijk is,” aldus Thierry Peugeot, voorzitter van de Raad.

Al langer werd gespeculeerd over het vertrek van Streiff. Zo zou hij niet geheel hersteld zijn van de gezondheidsproblemen die hem vorig jaar troffen. Ook verweten enkele leden van de Peugeot-familie hem een gebrek aan duidelijke toekomstvisie. De familie heeft nog steeds een ‘minderheidsveto’ in het PSA-concern.

Na amper twee jaar op zijn positie is het nu afgelopen voor Streiff. Onder zijn bewind en door de crisis daalde de verkoop vorig jaar met 4,9 procent naar 3,26 miljoen auto’s en de omzet naar 54,5 miljard euro. Behaalde PSA in 2007 nog een winst van 885 miljoen euro, in 2008 kreeg het een nettoverlies van 343 miljoen voor de kiezen. Ook voor 2009 wordt nog verlies verwacht.

De opvolger van Streiff wordt Philippe Varin. Deze 56-jarige CEO verwierf bekendheid door zijn succesvolle reorganisatie bij Corus, nadat de fusie van Hoogovens en British Steel was uitgelopen in een bloedgroepenstrijd. Varin gaat op 6 april weg bij Corus en wordt vanaf 15 april ingewerkt bij PSA. Vanaf 1 juni wordt hij officieel aangesteld als CEO. In de tussenliggende tijd neemt PSA-bestuurslid Roland Vardanega de werkzaamheden waar.

Ook bij dochterbedrijf Citroën vindt een wisseling van de wacht plaats. Algemeen directeur Gilles Michel wordt door de Franse president Sarkozy aangesteld om een rijksinstelling ter ondersteuning van de Franse industrie te gaan leiden. Per 1 april treedt Jean-Marc Gales (46) aan bij Citroën. Hij is geen onbekende in de autowereld. Eerder werkte hij voor BMW, Volkswagen, General Motors en Mercedes-Benz.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *