Citroën en Peugeot e-HDi: tussenoplossing

Citroën en Peugeot introduceren e-HDi. Nog voor het einde van het jaar moet een groot deel van het gamma uitgerust zijn met de brandstofbesparende techniek.

Volkswagen heeft Bluemotion, Ford Econetic en Volvo Drive. Peugeot en Citroën komen nu met e-HDi, aangepaste dieseluitvoeringen die zuiniger en schoner zijn dan de huidige modellen. De twee Franse merken gaan de techniek toepassen op de 1.4 en 1.6 HDi-motoren.

Het belangrijkste onderdeel van e-HDi is het nieuwe start/stop-systeem, dat de motor met behulp van de dynamo herstart. Verder wint het systeem energie terug bij het afremmen, zijn de versnellingsbakverhoudingen aangepast en krijgen de modellen banden met een lagere rolweerstand.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik met vijftien procent afnemen. Citroën en Peugeot rollen de techniek voor het einde van het jaar nog over een groot deel van het gamma uit. De Citroën C5 en de nieuwe C4 trappen dit najaar af. De Fransen introduceren tussen nu en 2012 verschillende hybride- en elektrische modellen. e-HDi zou je kunnen zien als een tussenoplossing.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *