Citroëns en Peugeots op dezelfde tekentafel

De geboorteplaats van alle nieuwe Citroëns en Peugeots zal voortaan het Franse plaatsje Vélizy zijn, vlak onder Parijs. Daar opende moederconcern PSA onlangs een nieuw designcentrum waar de tekentafels staan van beide merken.

Wie nu denkt dat een Citroën en een Peugeot voortaan veel op elkaar zullen gaan lijken, heeft het mis. Het designcentrum, dat officieel Automotive Design Network (ADN) heet, heeft namelijk gescheiden gedeeltes waar de eerste ontwerpen worden gemaakt, maar ook gezamenlijke ruimtes waar prototypes getest kunnen worden en bijvoorbeeld de technische gegevens kunnen worden uitgerekend. Zo ontstaat er volgens PSA een gezonde competitie tussen beide merken, maar kan tegelijkertijd worden geprofiteerd van gezamenlijke technische ontwikkelingen.

Het ADN in Vélizy heeft PSA een slordige 130 miljoen euro gekost. Het staat dan ook vol met hypermoderne hulpmiddelen om de prachtigste autos te ontwerpen. Zo heeft het een Virtual Reality Center van 500 m2 waarin ontwerpers van beide merken met het geavanceerde CaveTM Systeem via 3D een auto kunnen testen. De stand van de stoelen, het bedienen van de knoppen op het dashboard en bijvoorbeeld het openen van de portieren kan zo uitvoerig worden bekeken, zonder dat het nodig is een prototype op ware grootte te bouwen. Dat bevordert de snelheid van het ontwerpproces. Ook is er een zogenaamde Holobench waarop nog fijnere simulaties gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld van de motor. Technici kunnen daarmee precies uitvogelen hoe eenvoudig of juist moeilijk onderdelen kunnen worden in- en uitgebouwd.

Het ADN biedt werk aan 1.100 medewerkers en er zijn momenteel twintig nationaliteiten aanwezig. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 70.000 m2 verdeeld over vijf verdiepingen, en is ook aan de buitenkant een architectonisch hoogstandje. PSA zou PSA niet zijn als het daarvoor niet iets bijzonders had bedacht. Lichtkunstenaar James Turrell heeft het pand op een zeer aparte wijze verlicht door verschillende kleuren te gebruiken die voortdurend wisselen. Zeker de moeite waard om er s avonds eens langs te rijden als je toch in de buurt bent.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *