Ford en PSA verder in diesels


De gezamenlijke ontwikkeling van dieselmotoren door Ford en PSA (Peugeot/Citroën) krijgt een vervolg. Beide concerns presenteren twee nieuwe motorenfamilies, een voor bedrijfswagens en een voor exclusieve modellen.

Inmiddels worden de sinds 1998 samen ontwikkelde dieselmotoren volop toegepast in populaire modellen van beide bedrijven. Vooral Ford profiteert van de samenwerking, want dat merk stond vroeger niet bepaald bekend om haar verfijnde dieselmotoren. De Fransen hadden die kennis wel: Peugeot monteerde meer dan twintig jaar geleden als eerste een turbodieselmotor in een personenauto.

De samenwerking is voor beide partijen een verstandige keuze. De PSA-groep profiteert van de schaalvoordelen van het immens grote Ford-concern, laatstgenoemde heeft er een aantal zuinige, schone en verfijnde dieselkrachtbronnen bijgekregen. De Ford-groep monteert de motoren onder meer in de merken Ford, Mazda, Volvo, Jaguar en Land Rover. Inmiddels zijn al meer dan vier miljoen exemplaren geproduceerd, waarmee Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën naar eigen zeggen de grootste producent van dieselmotoren ter wereld zijn. De twee nieuwste motorenfamilies zijn gebaseerd op de 2,2-liter commonrail dieselmotor.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *