Frankrijk steunt auto-industrie

De Franse overheid geeft Renault en PSA Peugeot Citroën kredietgaranties ter waarde van in totaal 779 miljoen euro. “We laten de auto-industrie niet vallen”, aldus president Nicolas Sarkozy.

De wereldwijde auto-industrie heeft het moeilijk, ook de Franse fabrikanten ontspringen de dans niet. Renault en PSA Peugeot Citroën klopten bij de Franse overheid aan om kredietgaranties te krijgen. De overheid geeft gehoor aan de vraag van de Franse fabrikanten en komt met een kredietgarantie van 779 miljoen euro over de brug.

In tegenstelling tot veel andere landen staat Frankrijk achter z’n autofabrikanten. Onderminister van industrie, Luc Chatel, zegt tegen persbureau Reuters: “We doen alles wat nodig is om de auto-industrie te redden.” President Sarkozy vult aan: “We laten Renault en PSA niet vallen, ze zijn het hart van de Franse productie-industrie.”

Sarkozy stelt wel een paar eisen aan de overheidshulp. De belangrijkste voorwaarde is dat de merken vanaf nu geen productie meer mogen overhevelen naar lage-lonen-landen, maar binnen de Franse grens moeten houden. Ook wil het Franse staatshoofd dat andere Europese landen over de brug komen met steun voor de autofabrikanten, omdat er anders oneerlijke concurrentie ontstaat. Dat zal echter een kwestie van tijd zijn, onder andere Engeland, Duitsland en Italië onderzoeken op dit moment de mogelijkheden voor het steunen van hun auto-industrie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *