General Motors en PSA gaan samenwerken

General Motors en PSA Peugeot Citroën gaan op brede schaal en voor de lange termijn samenwerken. Concreet betekent dit dat modellen van Opel, Chevrolet, Peugeot en Citroën in de toekomst op hetzelfde platform komen te staan.

General Motors – het moederbedrijf van onder andere Opel en Chevrolet – en PSA Peugeot Citroën kondigen een belangrijke alliantie aan. De twee autobouwers gaan namelijk verregaand samenwerken voor de ontwikkeling van platforms, componenten en modules. Ook gaan de bedrijven samen onderdelen inkopen, wat schaalvoordelen moet opleveren.

Leuk, maar wat gaan we hier concreet van merken in de showroom? Voorlopig nog niets. In 2016 komt het eerste voertuig op de markt dat op een gezamenlijk ontwikkeld platform staat. Het delen van kleinere onderdelen gebeurt al eerder maar vooral onderhuids. Het betekent dat Peugeots, Citroëns, Chevrolets en Opels in de toekomst technisch nauw verwant aan elkaar zijn. Al deze merken behouden echter hun eigen identiteit.

De twee bedrijven gaan zich focussen op kleine en middelgrote auto’s, MPV’s en crossovers. Dit betekent dat de Cadillac – ook onderdeel van GM – voor het grootste gedeelte buiten de samenwerking wordt gehouden.

Om de alliantie te bekrachtigen neemt General Motors een aandeel van 7 procent in PSA. Daarmee wordt GM de op één na grootste aandeelhouder van het Franse concern.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *