Kleintjes van Peugeot, Citroën en Toyota onthuld

Peugeot, Citroën en Toyota hebben vandaag de eerste officiële fotos vrijgegeven van hun gezamenlijk project waarbij drie modellen op exact hetzelfde platform worden gebouwd. De Peugeot 107, Citroën C1 en de Toyota Aygo beleven hun wereldprimeur op de Autosalon van Genève in maart volgend jaar.

Toonden wij u vorige week nog een trucagefoto van de mogelijke Toyota Aygo, nu kunnen we u werkelijk laten zien wat voor autootje het wordt. Echt vergelijken kunnen we beide fotos niet, want de getructe foto toonde de achterzijde, terwijl PSA en Toyota alleen de neusjes hebben onthuld. Desalniettemin is goed te zien dat het grappige, kleine autos zullen worden die hun onderstel en onderdelen dan wel delen, maar ieder toch duidelijk hun eigen DNA hebben.

Alle drie modellen hebben ongeveer dezelfde afmetingen, waarbij de Aygo de kleinste is. Zijn lengte is 3.405 mm, breedte 1.615 mm en hoogte 1.465 mm. Het verschil met de 3.428 mm lengte van de 107 en de 3.429 van de C1 is echter zo klein, dat we dat met het blote oog waarschijnlijk niet zullen zien. Voor de aandrijving is gekozen voor een 1,0 liter benzinemotor en een 1,4 liter dieselmotor. Vanzelfsprekend zullen de stadskarretjes een zeer milieuvriendelijk gedrag vertonen en hun inzittenden goed beschermen bij onverhoopte botsingen.

De Aygo, 107 en C1 worden gebouwd in de Tsjechische fabriek van PSA en Toyota, waarmee een investering van anderhalf miljard euro is gemoeid. Jaarlijks zullen er ongeveer 300.000 van de band rollen; 200.000 voor Peugeot en Citroën en 100.000 met de Toyota-badge op de neus. De eerste autos zullen in de loop van 2005 beschikbaar komen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *