Opel, Peugeot en Citroën ontwikkelen samen auto’s

Opel, Peugeot en Citroën gaan samen nieuwe automodellen en techniek ontwikkelen. De eerder aangekondigde samenwerking heeft nu concrete plannen opgeleverd, waaronder een compacte cross-over en nieuwe middenklasse auto’s.

General Motors en PSA Peugeot Citroën maken vandaag bekend wat we kunnen verwachten van hun nieuwe samenwerkingsverband. Behalve het gezamenlijk inkopen van onderdelen wordt gewerkt aan vier projecten die vanaf eind 2016 nieuwe automodellen en -techniek voort gaan brengen.

In het eerste project ontwikkelen de partners zowel een compacte MPV voor Opel als een compacte cross-over voor Peugeot. Die twee auto’s zullen dus veel techniek van elkaar delen. Opel en Citroën zullen gezamenlijk werken aan een MPV in het kleine middenklasse segment, zeg maar kleine en ruime familieauto’s zoals de Opel Zafira.

Project drie richt zich op de ontwikkeling of vernieuwing van een platform waarop opvolgers van bijvoorbeeld de Peugeot 208 en de Opel Corsa komen te staan. Het ontwerp moet stimuleren om aandrijflijnen toe te passen die een lage CO2-uitstoot voortbrengen. Het laatste project dat nu is aangekondigd draait om de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe middenklasse auto’s voor alle drie de merken.

Voordat de definitieve plannen ondertekend worden (sommige moeten eerst door de authoriteiten worden goedgekeurd) onderzoeken de partners nog andere samenwerkingsmogelijkheden. Onder meer de ontwikkeling van een transmissie met dubbele koppeling zou op het wensenlijstje staan. Opmerkelijk is dat het GM-merk Chevrolet – in tegenstelling tot Opels Britse broertje Vauxhall – niet is opgenomen in de plannen. Meestal vormen Opel en Chevrolet bij het ontwikkelproces een koppel zoals Peugeot en Citroën dat bij PSA doen. 

Financiële prikkels

Vooruitlopend op de plannen werd deze week al bekend dat GM een belang van 7 procent heeft genomen in PSA Peugeot Citroën. Later wordt dit uitgebreid naar 30 procent. Of er een gezamenlijke joint-venture gaat komen is nog altijd ongewis. Financieel zou het beide bedrijven ten goede komen. Momenteel lijdt vooral Peugeot onder de eurocrisis en Opel verliest geld door achterstallige technologie. De nu aangekondigde samenwerking moet de drie partnermerken binnen 5 jaar twee miljard euro aan besparingen opleveren. 

De samenwerking met General Motors betekent dat PSA zich teruggetrokken heeft uit de alliantie die het met BMW had. Begin volgend jaar loopt ook de jarenlange samenwerking af met Mitsubishi. Daaruit zijn onder meer de Peugeot 4007 en Citroën C-Crosser (plus Mitsubishi Outlander) voortgekomen, evenals de op de Mitsubishi i-MiEV gebaseerde Peugeot iOn en Citroën C-Zero. 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *