Peugeot aapt Audi na

Audi doet dit weekend als eerste automerk in de geschiedenis met een dieselmotor mee aan de 24 Uur van Le Mans. De Audi R10 komt zo goed voor de dag dat Peugeot nog voor de race is begonnen heeft besloten volgend jaar ook met een dieselauto aan de start te verschijnen.

Zatrdag en zondag wordt in Le Mans vierentwintig uur aaneengesloten op volle snelheid gestreden voor de overwinning in de legendarische race. Audi domineerde afgelopen edities en zocht een nieuwe uitdaging. Met de dieselmotor in de R10 namen ze een risico, maar laat het maar aan de Duitse technici over om een racewaardig monster van te maken. De ‘test’-race in Sebring over 12 Uur werd al gewonnen en Audi is gewoon weer topfavoriet voor Le Mans, hoewel de Pescarolo-Judd’s zich in de kwalificatie niet zomaar gewonnen gaven.

Audi’s diesel zorgde niet alleen voor sportief succes, maar leverde ook veel publiciteit op. Peugeot heeft dat goed in de gaten en springt er op in. De Franse autofabrikant heeft aangekondigd volgend jaar met een dieselaangedreven 908 mee te strijden om de zege. In de lange-afstandraces, waaronder Le Mans. Net als bij Audi gaat het om een V12 met common rail technologie, maar de Fransen voegen er een extra element aan toe: een partikelfilter. Slim, gezien de op komst zijnde verplichting van roetfilters voor personenauto’s. Want naast winnen is een belangrijk doel van de autosport nog altijd het ontwikkelen – en vooral laten zien – van nieuwe, geavanceerde technologieën om daar later ook de ‘gewone’ automobilist van te laten profiteren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *