Peugeot op basis i MiEV komt al eind 2010

Het is de bedoeling dat de elektrische auto die Peugeot gaat bouwen op basis van de Mitsubishi i MiEV al eind 2010 op de markt komt. De moederbedrijven hebben hierover een intentieverklaring ondertekend.

De Mitsubishi Motors Corporation (MMC) en PSA Peugeot Citroën onderzochten sinds de zomer vorig jaar of ze gezamenlijk een elektrische aandrijflijn kunnen ontwikkelen en produceren voor kleine stadsauto’s. De intentieverklaring die MMC en PSA vandaag bekend maakten, staat laatstgenoemde toe om de Mitsubishi i MiEV aan te passen voor de Europese markt en dan te verkopen onder het merk Peugeot. Eerder was dit voor 2011 voorzien, maar indien haalbaar komt het elektrische autootje al eind 2010 op de markt. Mitsubishi zal parallel aan het Peugeot-model een Europese versie van de i MiEV op ons continent verkopen.

‘i MiEV’ staat voor Mitsubishi Innovative Electric Vehicle gebaseerd op de i-minicar van de Japanse autobouwer. Het is een vijfdeurs autootje met een elektromotor van 46 kW. De i MiEV kan 160 km rijden voor de accu’s opnieuw moeten worden geladen. Het lithium-ion accupakket ligt onder de vloer. Dat is gunstig voor de binnenruimte en de stabiliteit van het wagentje. Uit Japanse botsproeven blijkt dat het ook nog eens veiliger is omdat het pakket op die plek functioneert als versteviging van het chassis.

Mitsubishi wil meer dan 10.000 elektrische voertuigen per jaar bouwen. Het kan deze goedkoper op de markt brengen door de samenwerking met de Fransen. De ontwikkeling van de i MiEV is al behoorlijk ver. Hij verschijnt deze zomer op de Japanse markt. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, rijden al testwagens om de meningen van potentiële klanten te peilen en de wagen te promoten. Op de Autosalon van Genève neemt Mitsubishi drie versies mee, te weten de Japanse uitvoering, het Prototype i MiEV en de i MiEV Sport Air Concept.

PSA Peugeot Citroën heeft volgens eigen zeggen in de jaren ’90 van de vorige eeuw al meer dan 10.000 elektrische wagens verkocht. Het bedrijf deelt nu haar expertise met elektrische aandrijflijnen met Mitsubishi. Daarnaast biedt PSA productiecapaciteit. Naast Peugeot mag ook Citroën gebruikmaken van de kennis die ze opdoet door de samenwerking. Het merk kan de know-how bijvoorbeeld inzetten bij de ontwikkeling van de elektrische variant van de C-Cactus. Verder werkt de PSA-groep aan een plug-in hybride, waarbij de elektromotor en batterijen worden aangevuld met een zuinige verbrandingsmotor.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *