Peugeot Quartz Concept is een flinke SUV

De conceptcar Quartz die Peugeot meeneemt naar Parijs is een flinke SUV cross-over, zowel in grootte als in vermogen. De styling van de cabine doet juist denken aan die van een sedan. 

Peugeot kondigt aan dat het naast de Exalt Concept hatchback nog een studiemodel meeneemt naar de autosalon van Parijs. Het gaat om een flinke SUV, zowel in afmetingen als vermogen. De conceptcar luistert naar de naam Quartz. Voor het ontwerp greep Peugeot terug op het motto uit de jaren ’60 en ’70, ‘vorm volgt functie’. Toch beloven de beschikbare afbeeldingen en schetsen een moderne, mooi vloeiende conceptcar.

Dat heeft alles te maken met de stroomlijning. Daaruit komt ook de opvallend vormgegeven cabine voort, met de styling van een sedan in plaats van het gangbare ‘platte SUV-dak’ alleen achteraan afloopt. Het glazen dak integreert twee naast elkaar gelegen spoilers aan de achterzijde. De Quartz Concept staat op 23 inch grote wielen. Dat is groot, maar met 4,5 meter lengte en 2,06 meter breedte kan de SUV wel iets hebben. 

Dankzij de body structuur van het sterke maar lichtgewicht composiet en de verbonden deurpanelen heeft de Quartz geen B-stijlen. De deuren openen als een schaar. In de conceptcar is, volgens het i-Cockpit principe van Peugeot, alles om de bestuurder georganiseerd. Die hoeft alleen te letten op de informatie die verschijnt op het Head-Up Display, aanvullend geeft de strip aan weerszijden van het stuurwiel af en toe iets weer. Het gaat overigens om een sportstuur – Peugeot heeft z’n best gedaan om de Quartz ook een sportieve aanblik mee te geven. 

De Quartz is namelijk ook een grote jongen in termen van vermogen. Een 1,6 liter THP-benzinemotor, ontwikkeld door Peugeot Sport, levert 270 pk. Het koppel ligt op 330 Nm. Voor de aandrijving kan de conceptcar echter ook leunen op de 85 kW elektromotor aan de vooras, en als het nodig is op eenzelfde motor aan de achteras. Het hybride systeem heeft dus een totaal systeemvermogen van bijna 500 pk. De achterste motor laadt als het nodig is ook de batterijen op. In ‘ZEV’-modus kan de Quartz tot 50 km volledig elektrisch rijden.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *