Peugeot RCZ-R: krachtigste Peugeot ooit

Maak kennis met de krachtigste Peugeot ooit, RCZ-R genaamd. Hij kwam al eens voorbij in conceptvorm op een autoshow en nu is het tijd voor ‘the real deal’.

Met 270 pk vermogen is de nieuwe RCZ-R de krachtigste productie-Peugeot ooit. De pk’s worden geproduceerd door een 1.6 turbomotor, voor Peugeot aanleiding om zelfs een link met de Formule 1 leggen. De koningsklasse van de autosport gaat vanaf volgend jaar ook gebruik maken van 1.6 turbomotoren. Dat zijn echter zescilinders, de Peugeot heeft een viercilinder, die met een specifiek vermogen van 170 pk per liter hoge ogen gooit.

De acceleratie van 0 naar 100 km/u is in minder dan 6 seconden gebeurd en de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Peugeot heeft echter niet alleen de motor aangepakt, door toepassing van lichtere materialen weegt de R 17 kilogram minder dan de RCZ met 200 pk sterke motor. Het totaalgewicht van 1.280 kilogram zorgt voor een gewicht-vermogen-verhouding van 4,7 kg per pk.

Het onderstel is met 10 mm verlaagd, de veren zijn stijver en de dempers werden eveneens aangepast. Samen de grotere spoorbreedte van de 19 inch two-tone wielen moet dat zorgen voor een betere wegligging. Peugeot voorziet de RCZ-R van een Torsen limited slip differentieel en grotere remmen met rode klauwen. De achterspoiler ziet er niet alleen voor de sier maar heeft daadwerkelijk een aerodynamische functie.

De RCZ-R komt in vier kleuren beschikbaar (rood, grijs, zwart en wit) en is zowel van binnen als van buiten aangekleed met sportieve elementen. De snelste RCZ beleeft zijn werelddebuut op het Goodwood Festival of Speed in Engeland komend weekend en komt begin 2014 op de markt.     

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *