Productie NedCar omlaag vanwege crisis

Autofabrikant NedCar zal volgend minder auto’s produceren dan eerder gepland. Vanwege de economische crisis zullen in 2009 fors minder exemplaren van de Mitsubishi Colt en Outlander van de band afrollen.

Terwijl de autoverkopen in Nederland nog steeds licht groeien – voor oktober verwacht brancheorganisatie Rai Vereniging een groei van 1 procent – en de Europese tak van Mitsubishi in de eerste helft van het jaar winstgevend was, heeft het Japanse bedrijf haar winstverwachtingen voor 2009 naar beneden geschroefd. Mitsubishi verwacht een verkoopafname vanwege de wereldwijde kredietcrisis en afnemende economische groei.

Dit heeft gevolgen voor de productie in Nederland. Eerder voorzag het in Limburg gevestigde bedrijf NedCar dat in 2009 70.000 Mitsubishi Colts en 30.000 Outlanders van de band zouden rollen. Het bedrijf heeft het personeel nu laten weten dat dit er fors minder worden. Er zijn nog geen aantallen bekend. De komende dagen overlegt NedCar met de vakbonden. Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Henk van Rees zijn gedwongen ontslagen niet aan de orde.

Net als autofabrikanten elders in Europa worden eerst andere maatregelen genomen, zoals arbeidstijdverkorting. Bij NedCar vervalt de zaterdagploeg en worden andere werkdagen een half uur ingekort. Ook zal de productie rondom de jaarwisseling vier weken volledig worden stilgelegd.

In het Limburgse Born worden tevens de Outlander-broertjes Peugeot 4007 en Citroën C-Crosser geproduceerd. Bij PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroën, vindt momenteel ook overleg plaats over tijdelijke fabriekssluitingen en ‘sterke productie-afnames’. CEO Christian Streiff zegt woensdag meer nieuws te hebben.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *