Stoft PSA het merk Simca af?

De geruchten dat PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroën, een budgetmerk wil lanceren blijven maar aanhouden. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Duitse tijdschrift Autobild stoft PSA het merk Simca af om in te zetten voor de betaalbare modellen.

Renault doet al jaren goede zaken met budgetmerk Dacia. Bewezen Renault-techniek en -modellen, die vaak al terugverdiend zijn, krijgen een nieuw leven in de budgetauto’s van Dacia. Met dit businessmodel kan goed worden verdiend, reden waarom de concurrentie bij tijd en wijle een gelijksoortige strategie overweegt. Met name over PSA doet dit al een tijd de ronde.

Het blad Autobild meldt nu dat Philippe Varin, topman van PSA Peugeot Citroën, zich heeft uitgelaten over de terugkeer van het merk Simca. PSA zou namelijk alleen met budgetmodellen op de markt willen komen wanneer deze onder een merk separaat van Peugeot of Citroën worden verkocht. Het merk Simca had in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw het imago van ‘betaalbare voertuigen’, waarmee het beter zou aansluiten bij deze strategie dan een herlancering van het merk Talbot.

PSA zou nu overwegen om in eerste instantie een gezinsauto te lanceren. Dat moet een hatchback worden die goed is voor vijf zitplaatsen en voldoende bagageruimte. Het model moet op de Europese markt komen onder de naam Simca 1307, verwijzend naar de vroegere hatchback die in 1976 Auto van het Jaar werd. Autobild suggereert dat de voor China ontworpen Peugeot 407 een goede kandidaat is om de Simca op te baseren.

Het ‘merk met de zwaluw’ werd in 1934 opgericht om in licentie Fiats te produceren. Vanaf 1951 kwam met de Aronde de eerste echte Simca op te markt. De Simca 1000 en 1100 maakten het merk populair. Tijdens de (olie)crisis in de jaren ’70 verging het Simca echter steeds slechter. PSA kocht het merk en herlanceerde het in 1980 onder een andere naam, Talbot. Dit werd een fiasco, onder andere omdat Talbots directe kopieën waren van Peugeots terwijl de klanten originelen wilden. Dat zal PSA vast geen tweede keer overkomen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *